Monday, October 8, 2012

Salty Cheesy Sticks




If I had to choose between sweet or salty, I definitely have more salty cravings. Sweet is good too, but when it comes to snacks,fingerfoods &co. I love selfmade crackers and stuff like that. When I discovered this recipe on Just love cookin' I  instantly, automatically went to my kitchen to look for the ingredients.
All I can say is that I made them 3x!!! that week! :)

Just love cookin' by Ana Maria Ciolacu is a food blog that makes you *drool*...the pictures are amazing and I trust her at every recipe, they're just perfect. You can't do anything wrong! 

Hope you'll just try the salty sticks!!!


INGREDIENTS:

500 g flour
15 g of yeast (I used 1 pck of dried yeast)
200 g butter
4 TBSP of sour cream
1 egg
50 ml milk
1 tsp sugar
1/2 tsp salt





FOR THE TOPPING:

1 egg
1 TBSP milk
some paprika
cheese (cheddar, parmiggiano,...)
chilli chips (if you like it spicy)
sesame, poppy, caraway..


How I use dried yeast the easiest way is to put all the ingredients in the food processor, until the dough forms into a ball. Remove, wrap in plastic and let it chill in the fridge between 3-24 hours. If you can't wait that long, put it at least 30 min in the refrigerator. 

- Roll the dough out to 1 cm thickness.
- pomade the dough using a brush with the egg+milk+paprika 
  mixture


- then put so much grated cheese you want on them 
  (I love the taste of cheddar on this sticks, but often I grate   
   any kind of cheese I have left in the fridge.)
- use a pizza cutter to cut the sticks
- transfer them to a parchment-lined cookie sheet 
- bake them for about 20 minutes in the preheated oven at 200 ° C.
- enjoooooy them!!!





Cam de fiecare dată, eu aleg sărat în favoarea dulcelui. Îmi plac și dulciurile, dar foarte rar și trebuie să fie ceva superbun, altfel nu mănânc. În schimb îmi place să am cutii de tablă pline cu sărățele, saleuri, brânzoaice. Dacă sunt pe grabă dimineața și nu-mi rămâne timp pentru micul dejun, ahh ce bine-mi prind cutiile astea magice. 

Salivând de la o rețetă la alta pe blogul Just love cookin' am dat de rețeta asta de sărățele cu brânză, ce m-a trimis instant la bucătărie. În săptămâna ce-a urmat le-am făcut-mâncat-și-refăcut de vreo 3-4 ori și de atunci...tot așa o ținem. :)
Sunt bune, bune, bune!!!

INGREDIENTE:

500 g făină
15 g drojdie proaspătă (eu pun 1 plic uscată)
200 g unt
4 linguri de smântână
1 ou
50 ml lapte
1 linguriță zahăr
1/2 linguriță sare

PENTRU TOPPING:

1 ou
1 lingură de lapte
paprika
cașcaval (cheddar, parmezan, gouda ras,am pus și telemea rasă  
          amestecată cu alt cașcaval...)
susan, mac, chimen
opțional fulgi de chilli

1. Se pun ingredientele în robot, se mixează până se formează un aluat potrivit de tare, se înfoliază și se lasă la frigider între 3-24 de ore. Am încercat și așa, cu toată ceremonia sau cu varianta "pe scurtătură" la congelator și fără să mai las aluatul la odihnit. CONCLUZIA = cele mai bune sărățele ies dacă lăsați aluatul peste noapte la frigider. 

2. Se scoate aluatul și se lasă puțin să se înmoaie. Se întind vreo două foi mai groase.

3. Se unge foaia cu amestecul de ou+lapte, se presară paprika.

4. Se taie cu ajutorul cuțitului de pizza sticks-uri de 1-1,5 cm lățime. 

5. Se coc în cuptorul preâncălzit la 200 de grade vreo 20 min.

2 comments:

  1. Hi Betina :) Love the way your blog looks and these cheese sticks look awesome. Next on my to-do-list ;) Nice seeing you again cause it's been a while since I've seen you. Take care :) Cristian Lukacs ;)

    ReplyDelete
  2. Heeeey, Cristi!! What a surprise!!!
    Really looooong time, no see...hmm...
    How are you? YOUR food is really amazing, had no idea about your cooking skills! Respect!
    Nu uita sa-mi spui cum ti-au iesit saratelele...:P
    hugs!! :)

    ReplyDelete