Saturday, April 14, 2012

Easter Cupcakes and a story...

...for my Romanian Friends

In Rumänien feiert man Ostern eine Woche später als hier in Deutschland. Die Katolische, Evangelische, Reformate (ungarische) Kirche berechnen den alten Gregorianischen Kalender, der von allen Westlichen Christen benützt wird. Weil aber in Rumänien die Mehrheit Ortodoxen sind, feiern alle Rumänen die Ostern eine, manchmal sogar zwei Wochen später.
Das habe ich als Schülerin natürlich ausgenützt. Osterferien gab es um die Zeit wo die Rumänische Ostern gefeiert wurden. Da ich aber eine deutsche Schule besuchte, haben die deutsche, sächsische oder ungarische Kinder auch den Karfreitag und Ostermontag am katholischen Ostern frei gekriegt.
Dann bin ich jedesmal zum Direktor gegangen und ganz seriös ihm erklärt dass ich unbedingt mit meiner ungarischen Oma feiern muss. Also hatte ich jedes Jahr doppelt frei :))))) Was man alles nicht macht für einen freien Tag...
Soooo viel Wörter um zu erklären wieso jetzt noch ein Osterrezept kommt.  Für meine Freunde in Rumänien die erst jetzt feiern.
Und meine liebe Arbeitskollegen, die jedesmal wenn ich einfach so, für ein Post backe, was bekommen,  haben sich sowieso gefreut. :)


Das Rezept dafür findet ihr hier.


Cupcakes și-o poveste...

În Germania s-a sărbătorit Paștele în urmă cu o săptămână. Dar eu m-am trezit abia azi  să fac Cupcakes cu oușoare de Paști pentru a vă da o idee de ultimă oră. 
Pentru mine Paștele are o însemnătate mult mai profundă decât ouă roșii,  morcovei de marțipan și iepurași de ciocolată. Dar am o pasiune pentru făcut Cupcakes și prăjiturele, așa că nu puteam pierde o ocazie specială pentru a încinge cuptorul. (În situații de genul ăsta, cei mai câștigați la afacere sunt colegii mei, care primesc o grămadă de bunătăți. Allain nu se luptă cu toată tava, iar mie îmi place doar să îi fac, nu și să-i mănânc...deci..când mă văd colegii cu tava... deja își pregătesc cafelele pentru o pauză dulce :)).

Aici, în Germania, nici nu am simțit că a fost Paștele. În România, mă fascina de mică să urmăresc toate obiceiurile din preajma celei mai importante sărbători a creștinilor. Ieșeam seara, în Vinerea Mare la poartă cu bunica mea să vedem cum înconjoară creștinii parcul. Da, exact, PARCUL!  Pentru că biserica Romano-Catolică nu are o curte, oamenii erau pragmatici. Aveau parc, numa' bun de dat roată-n juru-i fix în fața bisericii.  Păi și-atunci? De ce să nu dea roată? Eh, nu prea pricep eu datinile astea străvechi, dar pe atunci, copil fiind, nici nu mă interesa. Avea un farmec aparte perioada aceea. 

În schimb aici.. parcă n-ar mai fi creștini. Dacă și mustăciosului Osterhase (=iepure de Paști) i-au dat însemnătate religioasă... Pe vremuri, când germanii  se închinau la zei, una din zeițele venerate de ei era zeița fertilității Eostera. Primăvara avea loc sărbătoarea Ostara, închinată zeiței a cărei simbol era iepurele. (Ostara-> Ostern->Osterhase)
Cum s-a procopsit  iepurașul și cu job-ul de a  aduce și ascunde ouă roșii, e o poveste cam ambiguă, pe care nici copii n-ar mai înghiți-o. Cert e că atât iepurele, cât și oul erau simbolurile fertilității, a noii vieți. 
De aici legătura cu simbolurile religioase. Huh? Doar eu m-am pierdut pe drum? Că sincer...eu nu prind legătura. De asta, exceptând simpatia zâmbăreților iepurași de ciocolată, latura extrem de comercializată a acestei sărbători nu ma încălzește deloc. Am pălăvrăgit ceva, pentru o amărâtă de rețetă. Da' dacă nici aici, la mine pe blog nu pot să zic vrute și nevrute...atunci unde?
Vă place și vouă să urmăriți filmele tematice religioase în preajma sărbătorilor? Dacă da, trebuie să mai spun că preferatul meu e Isus din Nazaret a lui Franco Zefirelli. E o adevărată capodoperă și niciun alt film religios nu s-a ridicat la nivelul lui, zic eu. Când eram mică, aveam un album în care trebuia să adun 100 de abțibilduri cu imagini din film. Cum prindeam ocazia, mai cumpăram de la librărie un pachețel. 

Înainte de rețetă, vă doresc un Paște Minunat în care să nu uităm că sărbătorim Moartea și Învierea lui Isus. Și dacă în rest, nu ne luăm atâta timp, cât să ne gândim la Gestul  acesta...la Prețul plătit de El pentru noi, poate acum ne putem rupe o clipă sau două pentru a sărbători cum se cuvine adevăratul Simbol de Paște. Darul nostru de neprețuit!
Vă pup și vă doresc Sărbători fericite, pașnice, cu mult soare!

Și acum cupcakes: 

3 ouă
170 g zahăr
150 g unt (eu am folosit unt de cocos)
1 păstaie de vanilie
1 zahăr vanilat
180 g făină
1 linguriță praf de copt

Pentru cremă:
1 cană frișcă îndulcită
1 plic întăritor de frișcă
150 g cremă de brânză grasă

+ un pumn de jeleuri pentru decor

Pentru aluat bateți ouăle spumă, adăugați zahărul și rând pe rând restul ingredientelor. Se coc la 180 de grade vreo 20-25 minute. După ce s-au răcit, eu le-am "injectat" cu cremă de vanilie/budincă, să nu fie uscate. Asta v-am spus-o doar așa, să vedeți că eu nu mă pot abține să nu mai adaug sau schimb ceva la orice rețetă. :)))) Dar a fost o idee bună, o surpriză dulce și vanilată. 
Pentru cremă am bătut frișca și am amestecat-o cu brânzica. Dacă aveți, puneți în cremă puțin sirop de mentă, asfel "cuibușoarele" pentru ouă vor ieși verzi. Eu  n-am avut și oricum decorul nu mi-a ieșit cum îmi doream. (În graba în care le-am făcut..e bine că a ieșit ceva :p) 
Oricum la  decorat,  fiecare are ideile și fantezia lui, nu?

P.S. Știiiiiiiiiiiiiiiiiu că e chiar în ultimul minut postată rețeta, dar ezîstă o explicație!!! Ba nu, chiar nu am scuză, doar pot să spun că se fac atât de repede, încât eu le-am făcut ieri dimineață, înainte de servici. Că dup-aia  l-am certat pe Allain tot drumul, că de ce nu are un adaptor în mașină, unde să-mi bag eu placa de păr, asta e o altă poveste!  Shhhh!!! :))



2 comments:

  1. Pentru mine e un maaaaaaaare mister cum poti tu sa te trezesti cu noaptea-n cap doar ca sa faci niste cupcakes... Recunosc, sunt deliciosi, dar nu m-as da jos din pat doar pentru asta...

    ReplyDelete
  2. Eh, de parca n-ai stii ce frustrari ma apuca cand imi propun ceva si nu-mi iese ca nu m-am trezit la timp.. daca am eu chef sa fac ceva...nu conteaza la ce ora ma trezesc :P

    ReplyDelete