Sunday, November 11, 2012

ECLAIRS.... My post for "Maria sucht..."



Celebrating her Blogbirthday, Maria called everyone who loves to cook or bake to reinterpret one of her recipes. I spent many hours trying to decide which recipe I wanna bake. The finalists were a brownies-cheesecake and THE dessert I am crawing for since I was a kiddo...ÉCLAIRS. 
Yep! I found my winner!! BUT, I must say a was a lil' bit scared of all the threats here around that I would fail. SO what? If I fail...I get to eat them anyway, just more ugly, ha ha. 
I also never took part of  such a contest, so I found my occupation for this dark & rainy Sunday! 


ÉCLAIRS
               (for 6-8 pieces)
80 ml milk
80 ml water
70 g Butter
1 pinch of salt
10 g sugar
100 g flour
2 eggs

200 ml cream
30 g powdered sugar
 half of a vanilla bean

chocolate glaze

1. Put the milk and water into a pot, add the butter, salt and sugar and stir over high heat until the butter has melted. Bring it to boil for 2-3 seconds. Remove the pan from the heat and add the flour all at once into the hot liquid. First carefully fold the flour, then stir vigorously for so long, until the dough is firm. 
2. Put the pot on the stove again. Stir strongly for 30-60 seconds until the dough dissolves from the pot edge and no longer sticks to the spoon. Put the dough into a mixing bowl and let it  cool slightly. Beat the eggs and gradually stir into the batter until it shines strongly.
3. Fill the finished dough into a piping bag with a large opening and spray Éclaires  on a baking sheet. Let at least 3 cm between the dough rollers, so that the air can circulate well during baking.
4. Bake the eclairs like this and you won't fail:
   - for 20 min at 200° C
   - for the next 10 min at 180° C
   - for the last 10 minutes open a small gap (with a wooden  
     spoon stuck in the door) so that air can escape.
5. Let them cool down then fill them with your favourite cream (mine is vanilla pudding) and glaze the eclairs with chocolate.



Later Edit: 170 pictures later I was exhausted, with a kitchen looking lot worse than a battlefield and happy... and   we ate them celebrating hubby's sis' 20th birthday!!! HAPPY BIRTHDAY, HEIDY!!!:*



DE:
Zufällig bin ich auf Marias Blog "Ich bin dann mal kurz in der Küche" gelandet, genau als sie ihre Bloggeburtstagswoche feierte und diesen Contest startete. Sie rief zum Nachkochen oder Nachbacken eines ihrer Rezepte und weil ich auch noch nie bei so 'nem Gewinnspiel teilgenommen hatte, warum nicht?
Das Durchstöbern ihres schönen Blogs hat schon paar Tage gedauert, am Ende waren in meinem Top zwei Rezepte: Himbeer-Brownies-Cheesecake und Éclairs. 
Beide sind Dessert-Favoriten, jedoch ist es eine große Seltenheit gute  Éclairs zu finden. Außerdem war ich ein wenig abgeschreckt wegen ihrer Schwierigkeitsgrades also sah ich es auch als eine Herausforderung. 
Und die Preise sind auch ganz nett, vor allem jetzt, mit der Weihnachtsbäckerei die sich ankündigt... 
Noch mehr Gründe? 
Die sündige Lust diese feine gefüllte Himmels-Teig-Wölkchen endlich zu genießen...seit meiner Kindheit so begehrt...


Das Rezept findet ihr in Marias Küche. Alles ist da so genau erklärt dass ich nichts mehr hinzufügen würde. 


Vielleicht nur ein paar meiner persönlichen Tipps.
  • das Mehl 2x sieben
  • beim Backen die ersten 20 Minuten bei 200° C backen, die nächsten 10 Minuten bei 180° C und für die letzten 10 Minuten die Tür ein wenig öffnen. 
Das war auch alles was ich anders gemacht habe. 
Ach, und die Creme aus  Sahnepudding und Sahne gemischt,einfach weil sie in meinen Kinderträumen mit reichlichem Pudding gefüllt waren. 




Later edit: 170 Fotos später war ich müde, mit einer Küche schlimmer aussehend als ein Schlachtfeld und glücklich...


No comments:

Post a Comment